The Ţuică!!!!

Plecand de la premisa "Be cu mine" a unor realizatori destepti din cale-afară,vrau sa va invat ce inseamnă ţuica.Hehe,normal ca stiti,dar numai sa o beti...alta e sa stai in mijlocul procesului de fabricatie si sa...fell the energy,si cand e gata ţuica eşti gata şi tu:))


Asta e fratee!!!!....acesta este un cazan de rachiu,sau altfel spus "alambic" parcă.Cui îi pasă.Ramâne cazan de rachiu ca sa priceapa tot cocalarul ce inseamnă.Ca in reclama "cum se poate strica o bere....ii strici teaca..la fermentatie,bla bla bla....",totul incepe de la fructe.Cam din toate fructele se poate face rachiu.Daca le mai si combini nu are chiar nimic.Apropo,asta a fost prima mea sesiune practica lasat singur,de izbeliste,in voia fermentatiei si in voia focului,deci anumite date "tehnice" inca nu le stiu.Deci,se fac rost de pe la piata,rude,pomi,de ceva fructe,in cazul acesta corcoduse.Se introduc destule cat pentru un butoi de plastic de 80 de litri  si se pune capacul si se lasa cateva luni cred la fermentat.Acuma vine partea mai interesanta.Mergi frumos la magazin si iei zahar.Aici sta traba in felul urmator.Cat zahar pui atata rachiu trebuie sa iti iasa,minim.Dar mai dau rachiu si fructele.Spre exemplu la 10kg de zahar au iesit cam 14l de rachiu....deci 4litrii au dat fructele.(daca ai mai mult in butoi,pui de mai multe ori cazanul la fiert).
Dupa ce fructele au fermentat,faci rost de un cazan de rachiu obligatoriu din cupru (transmite mai bine caldura).....mai precis nu poti!De ce? dai un search pe google la "vand cazan rachiu" si vezi ce preturi sunt...cam pe la 1000euro,si mai mult.Cazanul are forma de mai sus,se toarna fructele fermentate care au si zeama,de la zahar si de la ele,in cazan pana unde se largeste cazanul mai aproape de gura.De ce? Deoarece toata amestecatura va fierbe iar aburul degajat va avea o spurafata mai mare sa se extinda pe suprafaţa lichidului.V-am spart nu?:)) Tehnic vorbind:P....Buuun,dupa ce ai pus amestecatura in cazan,rogi pe cineva sa te ajute sa o pui la fiert pe....orice..aragaz (daca ai loc si kef de facut modificari prin bucatarie sa nu mai poti trece) sau in cazul de mai sus te duci infundul gradinii,din caramida iti faci un fel de cuptor cu plita si bagi lemne si gata.Ai iesit si mai ieftin.
Cazanele de rachiu au deasupra un orificiu micut,cam cat unghia de la degetul mare....cred ca de la picior,nu stiu cum ai tu picioarele dar fie,depinde de dimensiunile cazanului.Exista si cazane mari.la scara industriala:P....deobicei trebuie autorizatie si kestii trestii doar stii ca statul pune botul cand altii fura mai mult decat el:P....Pe acel orificiu se monteaza o teava de cupru curbata pe care o vedeti in imaginea de sus,iar la capatul cealalt se monteaza un racer,racitor cum vreti sa ii spuneti.Racitorul este defapt o serpentina din teava de cupru (3-4 spirale) care este introdusa intr-o galeata mai maricica sa incapa.Galeata poate fi facuta din orice,tabla sau aluminiu,nu este necesar cupru neaparat.Aceasta se va umple cu apa RECE.Serpentina va iesi prin partea de jos a galetii la cativa centimetrii,iar pe acolo va curge tuica/palinca/rachiul.Alte date tehnice consta in izolatea perfecta a imbinarilor tevilor de cupru.Mai traditional se face cu paine inmuiata in apa,exact cum faceti momeala pentru pesti pe care o puneti in ac,doar ca faceti ceva mai multa sa va ajunga si pe parcurs.Cu painea se izoleaza imbinarile bine de tot pentru ca de asta depinde si productia (chestia alba de pe tevi din pzoa).Daca ies aburi la imbinari,nu mai curge tuica si aburul se duce sus in rai facand ingerii beţi de fericire:)) ("si ingerii vor cadea in ispita")
Dupa ce ati izolat totul bagati foc mare sub cazan sa se incalzeasca amestecul cat mai repede.Urmariti teava de cupru care face legatura dintre cazan si racitor,pe masura ce se incalzeste sper racitor nu va mai fi nevoie de foc asa mare,va deveni periculos foc prea mare.Unde iasa rachiul din racitor puneti un vas ceva unde sa se stranga rachiul pe care il puneti unde vreti,daca aveti loc in stomac si spitalul aproape merge,dar sfatul meu e sa nu!!!!do not try this at home (prea des)!
Cam totul se rezuma la CONDENSARE.Vaporii de rachiu/palinca/tuica trec din cazan prin teava de cupru spre racitor unde apa rece din acesta face aburul sa se condenseze sa devina lichid care se va scurge in vasul pe care l-ati aşezat (sper) dedesubt!Aveti grija la mai multe lucruri.Rachiul nu se da drumul si uiti de el...Trebuie sa ramai mai tot timpul in jurul lui.Apa din racitor nu trebuie sa fie calda...ea se va incalzi de la serpentina calda.Astfel ca este necesar sa completati cu apa mereu.Eu am fost mai jmecher si am pus o pompa de recirculare a apei care scoate apa din iazul cu pesti=)) o baga in racitor,iar surplusul se scurge tot in iaz,deci consum de apa 0,brici.Apa din iaz nu pateste absolut nimic,eventual se incalzeste cu 1 grad,un felac!
De cand aprindeti focul aveti de stat ceva timp pana se incalzeste,cand incepe sa curga rachiul faceti mai putin foc,nu exagerat,dar nici prrea mult.Haideti sa va explic de ce.Practic tu alimentezi o bomba langa care stai!in cazanul ala se face prea multa presiune daca pui mult foc si face bum si nu cred ca vrei sa faca bum si sa sara toata fiertura aia fierbinte pe tine si pe langa faptul ca mai esti si 90% ars mai mirosi si a rachiu.Te-am convins?E de ajuns sa simti cum bolboroseste fiertura in cazan,daca pui mana (cu manusa) pe el.
Nu te astepta sa curga rachiul ca la robinet,totul e bine incepand de la picaturi rapide pana la un firicel subtire de rachiu,chiar si un volum ceva mai mare din cand in cand,dar asta e maximul la care totul e ok.Si asa stai si astepti si mai gusti putin sa vezi cum e.La inceput e wiskey romanesc,iti rupe gâtul.Dupa ce ai facut cam 3-4litri concentratia incepe sa scada,iar ceea ce inca mai iasa si nu mai este asa concentrat se numeste OTCĂ,adica mai pe romaeste un fel de apa fiarta si racita,are concentratie de alcool in ea,dar nu ca la inceput.
Am mai aflat ca cu cat rachiul sta mai mult timp (ani spre ex) este mai tare.Se ajunge la un astfel de proces ce te-am invatat eu pana la o concentratie de 50 de grade,si peste.Ar mai fi si alcool dublu rafinat,adica rachiul pe care il scoti il pui in cazan si mai bagi o tura la fel....cel putin asa cred.
Este indicat sa faci si o filtrare la ceea ce iasa din racitor...dar nu e cine stie ce...o palnie in care pui o sita ca la ceai,si in sita pui vată si torni asa in sticla.


Tuica este un miracol cu care se pot face multe lucruri,nici nu va puteti da seama ce se face in Romania cu 1 litru de tuica.Poti sa iti repari maisna,poti sa ii dai la cineva cu un tractor forestier sa iti niveleze drumul sa intri cu masina undeva la cabana,hehe,cate si mai cate...mită :)) "Hai bă ca iţi dau 1 kil de rachiu"....
Conform regulilor din Ro nu ai voie sa faci mai mult de 40 de litrii de rachiu pe an!!!! Risti inchisoarea!.Nici nu trebuie.Nu prea ai ce face cu atata.Numai ca iti mai intra in casa unu si altul si mai trebuie sa sari si tu cu ceva.
Se pot obtine si autorizatii care sa iti permita sa faci asa ceva,doar ca bineinteles,cu bani multi.
Asta a fost.Sper ca ai inteles ce bei si cum se face traditionalul nostru rachiu.Dă-i in mă-sa pe altii din alte tari care spun ca "noi am facut primii rachiu,e produsul nostru si l-ati copiat" si prostii de'astea....Be cu minee!!!! Alcoolul dauneaza grav sanatatii!

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu