Termoizolatie

Salutare!


Probabil ati auzit si voi de termoizolatii.Sunt acele placari cu polistiren expandat a fatadelor cladirilor pentru a le izola termic si de a reduce consumul de agent de incalzire a locuintei,implicit gaz.Vara in casa este mai racoare,iarna e mai cald.Daca stai la casa am sa va povestesc in continuare etapele de executie a termoizolarii cu polistiren expandat.Este foarte simplu de facut si poti sa faci si tu singur.La blocuri e mai complicat deoarece acolo e vorba de vecini,inaltime foarte mare si e nevoie de contract,centura de siguranta,schela si multe alte treburi mai complicate.La casa e mai usor pentru ca iti faci o schela din doua scari peste care pui o scandura groasa (pe la mine se spune "fostănă").


Cam de ce aveti nevoie: polistiren expandat (calculat,cati metrii patrati aveti de izolat,deobicei mai normal ar fi de grosime 50mm,dar este si polistiren de 2mm,3mm,5mm....10mm),adeziv pentru polistiren (sunt la saci de 25kg si vine si acela calculat in functie de cati metrii patrati aveti de izolat),polistiren extrudat (deobicei are dimensiuni mai reduse,cam de 20mm,si multe culori care nu conteaza si se foloseste pentru geamuri si marginilor usilor),plasa pentru polistiren (calculat la fel ca surpafara placarii cu polistiren),coltare cu plasa (asta pentru a face colturile la usi si geamuri),soclu pentru polistiren de 50mm din aluminiu (calculat cati metrii pentru partea de jos a cladirii pentru a avea margini drepte),dibluri pentru polistiren (sau "ciuperci",calculate cam la fel,deobicei de ordinul sutelor 2-3-400),scule (masina de gaurit cu percutie,cutter,spaclu,foarfeca tabla,metru,boloboc,ciocan,galeata pentru adeziv,drisca,drisca cu burete,pulverizator cu apa ca cel de geamuri,mixer pentru amestecat adezivul in galeata,ceva pentru trasat linii drepte,boloboc,dibluri de 8,burghie de 8 si de 10).Poate mai e cate ceva care imi scapa.
Asadar sa trecem la etape.


1.Pentru inceput se fixeaza soclul de aluminiu in boloboc pentru a sta in pozitie orizontala cu dibluri.Normal ca trebuie sa dai gauri in pereti,pozitionezi soclul,bagi diblul,dai cu ciocanul.


2.Iei o placa de polistiren din pachet.Daca folosesti de 50mm sunt 10 bucati intr-un pachet.Are dimensiunea 100mm/50mm.Dupa ce ai preparat adezivul cu apa intr-o galeata,sa nu fie nici prea moale sa curga de pe spaclu nici prea tare sa te chinuie,pui cu spaclul in puncte pe polistiren.NU SE PUNE PE TOATA PLACA! De ce? Pentru ca peretele are totusi nevoie sa respire,astfel se formeaza un "rost de ventilare" care ajuta peretele sa respire.In caz contrar poate aparea igrasie in casa.Adica mai pe romaneste peretele transpira,sau face condens in interior si apare o pata neagra si urata.Bati putin in placa de polistiren pe perete,in punctele unde ai pus adezivul,pentru a se fixa mai bine.



Se poate pune adezivul in modul in care l-am pus si eu pe placa.Nu stiu daca se vede dar pe placa am decupat un canal cu cutterul.Asta deoarece pe perete era fixat un cablu si trebuia sa il rezolv cumva sa nu arate inestetic.Asa ca am luat placa fara adeziv pe ea,am presat-o de perete si de cablu,cablul a ramas imprimat pe placa,am decupat canalul,am pus adeziv si am lipit-o.Daca va vrea sa anuleze cablul fie il taie fie il poate scoate usor prin canal.


Foarte important.Placile se ţes intre ele.Adica pui mai multe placi care sa se intrepatrunda.Spre exemplu pui in partea de jos o placa de polostiren cu lungimea ei de 100mm.Deasupra ei tai o placa de 50/50mm si o pui deasupra.In caz contrar pot aparea crapaturi la imbinari.Am vazut o cladire in care placile erau puse in toate directiile si dupa ce s-a aplicat adezivul de la final arata oribil si ca aspect.


3.Dupa ce ati placat toata cladirea cu polistiren si ati mai decupat placile pentru a se potrivi in anumite locuri urmeaza dibluri pentru polistiren.Pentru a ceasta luati masina de gaurit,comutati pe modul cu gaurire si bataie,fixati burghiul in masina (deobicei are capat SDS,altele folosesc mandrina iar in varf are un fel de cap pentru gaurirea in beton,altele nu au si sunt folositre pentru a gauri lemnul).Se recomanda ca gaurirea sa se faca ziua urmatoare lipirii placilor pentru ca adezivul sa aiba timp sa se intareasca si sa se fixeze bine placile pe peretele cladirii.
Gaurirea se da la imbinarile placilor si la mijlocul acestora.Spre exemplu la o placa intreaga de 100/50mm ar fi nevoie de 5 gauri,4 pe colturi si 1 in mijloc,dar asta fine la aprecierea fiecaruia.
Dupa aceasta se introduc diblurile pentru polistiren in gauri si se bat cu ciocanul pana se fixeaza la un nivel mai mic decat nivelul placilor.Adica mai in adancime,nu exagerat dar nici sa fie iesite in afara pentru ca la final o sa se vada iesit in afara si nu e bine ca aspect.



4.Dupa ce s-au bagat diblurile pentru polistiren urmeaza fixarea plasei pentru polistiren.Deobicei bine sub forma de rola/sul din care poti desfasura plasa si de a o taia cu cutterul.Apropo,cutterul e un cutit cu lama foarte ascutita si pe care o poti inlocui.Deobicei e din plastic si de unica folosinta pentru ca "made in china" e peste tot.Asta nu depinde de mine ci de calitatea fiecaruia.
Recomand ca sa pui intai plasa peste tot,o fixezi cu ceva cuie ca sa stea fixata pe polistiren,peste diblurile introduse anterior.

5.La geamuri se foloseste polistiren extrudat.Si pe acesta il tai la dimensiuni.Deobicei are dimensiuni de 125/50mm dar din aceasta iti tai cat ai nevoie dupa ce masori pentru geamuri si usi.La fel procedezi cu lipirea acestora.Adeziv in puncte si il lipesti,peste el fixezi plasa.
Dupa ce ai pus plasa peste tot,trebuie sa pregatesti destul de mult adeziv pentru a imbraca toata cladirea cu el.Va trebui sa pui cu ajutorul unei unelte numite "drisca" adezivul pe toata suprafata cladirii pe care ai izolat-o,peste plasa.Plasa se foloseste pentru a impiedica aparitia crapaturilor care apar deobicei la imbinarea placilor.Asadar adezivul in intinzi pur si simplu intr-un strat nici prea mare nici prea subtire.Cat sa acopere plasa in totalitate.La dupa aceasta ar trebui sa arate ca in poza din partea dreapta.


6.Dupa ce ati facut acest lucru va trebui lasat sa se intaresca bine adezivul pana urmatoarea zi.Ziua urmatoare aveti nevoie de o drisca cu burete si de un pulverizator cu apa.Va trebui sa pulverizati partea de unde incepeti treaba pana se inmoaie adezivul iar cu drisca cu burete se uniformizeaza suprafata cu miscari totative.Mai pulverizezi apa,dai cu drisca si tot asa peste toata casa pana arata uniform suprafata.


7.Dupa ce s-a uscat suprafata si arata bine,poti sa te gandesti la aspect,la culoare.Poti aplica tencuiala decorativa sau vopsea lavabila colorata cum vrei tu.In momentul asta poti sa rupi gura cartierului.Fie dai o culoare verde vizibila din avion,fie un portocaliu tipator,fie un roz care sa iti faca remarcata casa in tot cartierul.
Cam asta e toata treaba cu izolatul.Nu e greu,poate doar depinde si de vreme,pentru ca daca e o caldura afara de 35 de grade la umbra si tu totusi lucrezi in soare,te prajesti.Asadar recomand ceva pe cap si multe lichide.Ce bine e cand vine o ploaie care sa racoreasca totul in jur.Altfel merge treaba.
Ca timp de executie,aici depinde de suprafata de izolat,si mai ales de geamuri,usite,cabluri,colturi,modificari ale peretelui.Daca ai multe astfel de lucruri stai destul de mult timp sa tai,sa decupezi sa masori.Cam la o casa normala,2 persoane intr-o saptamana de la 8-16 o termina.V-am spus,depinde de multe aspecte,se mai face amiaza si te pui sa mananci si dupa ce mananci ai un chef de lucru tot nu,te intinzi 30min,se face o ora,mai bei o cafea....


Spor la treaba!








Un comentariu:

  1. "Rostul de ventilare" de care vorbesti este o aiureala. Cauta pe situri / forumuri serioase ca sa vezi cum se face. O sa vezi ca metoda asta cu mamaligi se foloseste doar daca vrei sa corectezi asa planeitatea peretelui. Ceea ce iarasi nu este prea corect. Un strat de aer rece intre polistiren si perete, care sa circule liber, iti cam anihileaza izolatia termica pe care tocmai incerci sa o faci.

    RăspundețiȘtergere