Dulciuri de pe vremuri!

Salutare.In urma unei discutii interesante despre...dulciuri am ajuns la concluzia ca am trait bine cu dulciuri cand eram mai mic.Cum asa?La o analiza atenta prin rafturile din magazine nu stiu daca gasesti dulciuri calumea.Azi spre exemplu am fost intr-un supermarket si vroiam sa imi iau ceva dulce si nu stiam pur si simplu ce.O gramada de denumiri in o gramada de limbi pe care cine le stie:D:D:D
 Si staaau si staaau si ma gandeasc oare ce mancam eu cand eram mic?
Si incepe incursiunea:
1.Subintitulat "malai cu chimicale" erau celebrele BIMBO.Erau pufuletii rotunzi pe care ii gaseai in magazine si de regula erau in forma de coif si cu multe culori,alb,verde,roz,albastru.Ce mai mancam pufuletii aia.Vad ca si acuma se mai gasesc in magazine,dar destul de rar.




2.Iti era sete.Dintr-unul faceai 1litru de suc.Era de portocale.Hehe,era sucul TANG.Il gaseai pe la magazine peste tot.Cineva imi spunea ca firma aducea si la blocuri sucuri TANG,moca.














3.Mai stiti de orez expandat? Nu mai stiu cum le spuneam cand eram mici,dar erau batoane de orez in forma dreptunchiulara,paralelipipedica sa fiu mai precis si aveau mai multe culori.Bine,erau dati cu chimicale dar ce ne pasa,mancam multe batoane cand ieseam de la gradinita.Acuma se mai gasesc dar am vazut doar in forma rotunda pe la magazinele naturiste si nu au nici un gust.


4.Mergeai la magazin si erau chestii dulci,de toate culorile,bagai una in gura si era tare ca piatra,cand o spargeai gaseai o aluna,si erau varsate.Hehee.....va prezint "alunele americane",sau alune glazurate cum se mai spuneau.Mergeam in scoala generala la o "alimentara" de unde gaseam asa ceva si imi cumparam intr-o punga maronie,ca asa se dadeau varsate si imi placeau mult.
5.Erau mai demult batoane cu nuca de cocos inauntru si cu glazura de ciocolata.Erau foarte bune.Mai faceau concurenta cu batoanele de Milky Way dar cine avea bani sa isi permita asa ceva.Erau scumpe pe vremea aia.Si Kinder cu surprize era scump,doar de Craciun,ziua mea sau de pasti ma trezeam cu un ou.Vad ca mai este si acuma in magazine.





6.Era odata un flacon.In el erau bombonele de mai multe culori si semanau cu actualele Skitles.Daaaa,era celebrul BONIBON.Parca acuma imi amintesc cum era cutia.Era cutia alba si avea de regula un capac galben.Cutia aia era din carton si in varf era curbat si bagat un dop pe care greu il desfaceai.






7.Imi aduc aminte ca erau in pungulite mici ceea ce le spuneam "perinite" pentru ca aratau ca niste perinite.Erau facute din zahar si aveau ceva dungi.Parca erau roz,verzi si nu mai stiu ce culori.Ce bune erau.Era doar zahar nimic altceva








8.Existau pe vremurile copilariei mele doua,chiar trei tipuri de guma de mestecat care erau la mare cautare.Una era o guma cu gust puternic de menta pe nume "minti",alta era guma "Turbo" care deobicei avea poze cu masini de raliu,iar alta de cand o bagai in gura te facea sa te strambi in toate felurile,era guma "Stres".Presupun ca era guma antistres si imi dau seama si de ce:)).Guma turbo era tare ca piatra si parca avea 3 ridicaturi,doua pe margini si una in mijloc si deobicei nu avea nici un gust pana nu se inmuia in gura.


9.Erau odata 10 pastile intr-un ambalaj verde care vroiau sa aiba gust puternic de menta.Erau celebrele "mentosane".Erau subiectul multor glume printre baieti.Aveam odata in lista de mess pe cineva care avea la ID "mentosana"


10.Era odata in magazine o cutiuta mica in forma de inimioara cu o pasta in 2 culori,jumatate neagra si cealalta jumatate alba.Si iti dadea o lingurita minuscula.Era celebrul "Finetty"








11.Mergeam la cofetarie si erau prajiturile Bucuresti si Carpati,mai era una care se numea "pompadur",avea trei creme in varf in forma de cilintru,una verdemuna roz si una maro.Acelea erau cele mai prezente in toate cofetariile din oras.A merge in cofetarie la o prajitura si un suc era ca si cand ai merge acuma la un restaurant select sa mananci caviar sau icre negre.






12.Erau intr-o punga portocalie.Erau bomboane de culoare verde,galbena,rosie si erau foarte dulci.Bune de tot.Pe ele era inscriptionat in relief un bradulet.Erau bomboanele Silvana.
















13.Desi nu imi plac fumatorii si ma innec mereu in fumul or,nu pot sa ii neglijez si pe ei si imi aduc aminte din trecutul meu glorios in care mergeam la magazin cu 50.000 lei in buzunar sa ii cumpar tigari la mama.Erau tigarile Snagov si cum am mai vazut la altii Carpati.Doamne fereste ce urat miroseau tigatile Carpati.








Mda....erau fremuri frumoase in care existau dulciurile vremurilor cu care ne-am delectat multa vreme.Precis mai sunt altele de care nu imi aduc aminte asa ca va rog sa imi amintiti ce mai erau pe vremuri.Sanatate!

6 comentarii:

  1. Hahahahha, super tare. Ai uitat de gumele Action Man, si sucul de la tec- plin de colorant. :))) Cel putin eu dastea cautam cand eram mica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai uitat de gumele Action Man, si sucul de la tec. :))))

    RăspundețiȘtergere
  3. erau niste batoane de ciocolata cu crema de fructe, capsuni, banane sau kiwi, si se chemau kiss.

    RăspundețiȘtergere
  4. ai uitat de guma de mestecat twingo care erau tari ca piatra

    RăspundețiȘtergere
  5. frate ai uitat un lucru inportant sifonu vrea sa aud i io pe unu care se ducea dupa sifon si nu ajungea acasa sticla de jumate

    RăspundețiȘtergere
  6. va astept pe pagina mea pentru a viziona mai multe articole din copilarie...merita vazuta..https://www.facebook.com/pages/Copilaria-anilor-80-90/239523079501013?fref=ts

    RăspundețiȘtergere