Istoria se afla in pod

Salutare!
A trecut ceva timp de cand nu am mai postat nimic.Mi-a fost lene sau m-am luat cu alte treburi.Ma uitam azi pe net la ceva stickuri usb.Am unul de 8 GB si vreau mai mare,de vreo 16 GB momentan.Si imi trazneste prin cap o idee de blog si defapt o constatare.
Mi-am adus aminte ce vremuri erau mai demult in ce priveste tehnologia si ce vremuri sunt acuma asa ca o sa fac o incursiune in tehnologie in diferite domenii.Ceva de genul "ce-am avut si ce-am pierdut"

Din domeniul foto

Se foloseau mai demult aparete foto cu film.Nici nu mai stiti ce era ala.Kodak era firma de firma pe vremea aia.La ziua ta chemai un fotograf care sa iti faca poze si sa le scoti pe format 13x15.
Apoi a venit vremea cand fiecare isi permitea un aparat foto si erau deobicei aparate cu design frumos care functionau cu doua baterii.
Acuma fiecare are un aparat digital.
Ce "megapixeli",habar nu avea lumea ce sunt aia.Acuma care mai decare cu 16 Mp,20si ceva de megapixeli cu zoom optic,zoom digital,detecrarea fetei.Auzi ca "memorie interna",card de memorie.Vai,era vremea aia cand au aparut aparatele foto digitale si aveau card de memorie de 4MB.Acuma o poza ocupa atata memorie.Mda,a evoluat tehnologia asa ca,fiecare se crede mare fotograf la el in camera,dar e frumos.

Telefoane mobile
 Dupa ce am aruncat o privire prin mod in cautare de materiale am dat de telefonul buniici mele.Un Motorola "caramida".Aveam si eu mai demult un Sagem RC815.Caramida si aceea dar la vremea aia aveai telefon,erai cineva.O ditamai baterie,un ditamai telefon intr-un ditamai buzunar.Doamne fereste sa alergi cu ala pe strada ca ai pus-o.
Am crescut si eu mai mare si am trecut la alt telefon.
Mi-am luat pe vremea aia un telefon jmecher cum se spune.Un Sony Erricson K508i.Era calumea.A venut saracul de la mine peste 5000 de mesaje.Avea memorie interna de 12MB si cea mai tare chestie "mp3".Adica bagam 2 mp3-uri si gata era.Si ghici prin ce le trimiteam pe telefon: prin infrarosu.Mai exista acuma asa ceva? Cred ca nu.Nu prea stia lumea care e treaba cu bluetooth.Poate era ceva cu card de memorie.Ah si avea o chestie interesanta: camera foto de 1,3Mp.E ceva.
Acuma telefoanele sunt mai puternice decat un laptop.Cand auzi de un procesor Quad Core,32GB memorie,touch screen si functii de cazi pe spate zici ca e telefonul lui necuratu'
Dar a uitat lumea la ce vorbea pe vremuri si ce interesant era sa dai BIP.Pe vremea aia nu erau minute in retea,sau erau si spuneai ca 180 minute in retea pe luna e mult.Acuma le vorbesti in 2 zile.

Muzica
 Era odata pe vremuri muzica de toate genurile care era inscriptionata pe banda magnetica.Erau acele casete ca cea din poza.Aveam o caseta cu Pasarea Colibri.Ce tare era.Si ascultai muzica la radiocasetofon.Dadeai un chef si veneai cu "statie" grea ca pamantul la care trageai fire de la un casetofon.Au aparul dupa casetofoanele portabile,acele Walkman care erau imense,mai puneai si vreo 4 baterii in ele si casti.Mergeai pe strada de ziceai ca cine stie cine erai tu.Si aveau unele functia de "autoreverse".Adica nu trebuia sa intorci caseta ca se intorcea singura.Era lucru mare!
S-a descoperit dupa casete CD-urile si DVD-urile.Ma rog DVD-urile putin mai tarziu.Toate casele de discuri puneau melorii pe CD si erau acele Track-uri si selectii de melodii care aveau doar 1:50.

Ati uitat si de vremea cand aveati casete pentru calculator,nu CDuri.Aveau o capacitate de 1,44MB si nu pot sa imi dau seama ce puteai pune pe ele,poate documente.Aaaa,si cand puneai Windows 95 sau 98 era mare lucru.
Odata cu CD-urile au aparut si CD-playerele.Erau scumpe pe vremea aia.Dar diferentade la un Walkman la CD-player era mare.Apoi lumea a fost invadata de mp3-uri.Acuma nu mai puneai 17melodi pe un CD,puneai 150 de melodii.Au aparut mp3-pleyerele care mai sunt si acuma de tot felul,de la cele mai mici ca acele iPod Shuffle pana la mp4 pleyer pe care poti pune si poze si filmulete.Cred ca fiecare copil are un mp3 pleyer,sau un aparat foto digital sau ceva mic si care face un lucru mare.

Videoproiector


Va vine sa credeti sau nu,pe vremea copilariei mele 93-95 sa zic asa aveam un fel de proiector cu diafilme.Mai stiti ce sunt alea?Erau acele aparate rusesti care aveau un bec in ele si lentile.Becul ala se incingea foarte tare si te ardea carcasa.Intre lentile puneai diafilmele cu povesti si lumina era proiectata pe perete si mama imi citea povestea,pentru ca nu stiam sa citesc.Ce amintiri interesante am cand vad proiectorul ala.Numai pe la antichitati mai vezi asa ceva.
Acuma,ce videoproiectoare sunt pe piata....care mai de care cu FullHD,conexiune HRMI,rezolutie,diagonala de 7m, toate minunile care pe vremea nu se stiau.

Calculatoare:



Asta e cea mai tare chestie.Pofti,primul meu calculator din istoria mea pe aceste meleaguri mioritice.Se numea P75-330.PArca era de la IBM.Pe vremea aia ziceam Ai Biem O Bere
.Eu ziceam ca am Pentium 75,pentru ca am ajuns cu el in perioada in care au aparut Pentium 1-2-3.L-am cumparat cu exact 3.200.000 Lei vechi de la un magazin care am vazut ca mai exista si azi.L-am luat impreuna cu monitor.Era un monitor Tulip dar care mi s-a stricat si l-am schimbat cu un Nokia.Monitor nu telefon.
Hai sa vedeti ce memorie interna avea.1,41GB.Aveam pe el Windows 95.Aveam un joc care mi-a placut mult,se numea Doom.Era "joc cu pac pac".Apoi am instalat si Transport Tycoon Deluxe,mai mergea pe el cred ca Warcraft,dar cred ca era primul lansat.Vai ce ma mai jucam pe el.Avea o tastatura imensa si grea.Ma chinuiam sa il aprind,apasam de 20 de ori pe buton pana sa intre in ritm.Avea si cheie cu care incuiai calculatorul.Adica il blocai sa nu se mai aprinda.Recunosc ca nu am incercat niciodata chestia asta.Imi dau seama ca nu aveam nici macar porturi usb.Cand l-am luat avem doar spatiu pentru dickete de 1,44MB.Apoi am evoluat si eu si mi-am laut un CD-ROM,nici macar CD-Writer cu 1.600.000 de lei din targ,care mi-a mers mult timp.Apoi au aparut acele COMBO de puteai sa scrii si DVD-uri.
Am evoluat si dupa si mi-am luat un calculator bunicel pe vremea aia care merge si acuma chiar foarte bine.Am un Davio cu procesor de 2,4GHz,768Mb Ram,40GB Hdd si e ok.Am o gramada de programe pe el si ma pot folosi foarte bine in caz de doamne fereste.
Acuma s-a trecut la laptopuri.Nave spatiale nu altceva.De la laptopuri au aparut tablete si cate si mai cate.
Vedeti pe ce ma jucam eu cand eram mic?!

Acuma s-au nascut toti in epoca plasemelor si a tabletelor.Daca ii spun la bunica mea ca vreau sa imi iau o tableta merge la medicamente si imi da o aspirina.

Nu ma mai omor sa mai caut poze cu alte minuni,dar mi-am adus aminte de televizoare.
Cand eram mic am apucat telefizoarele cu tuburi catodice,alb-negru si antena cu care printeam TVR1.Cred ca TVR1 poti sa il prinzi si cu o sarma legata de o furculita.
Am avut din Germania primul TV color.Era Samsung cu BioVision.BioVision era un fel de HD la vremea aia.Bun televizor,cel putin 10 ani m-a tinut fara nici o problema.A inceput sa se strice totusi dupa atata timp si a stat aiurea pana anul trecut cand l-am dus in gradina si am verificat cu toporul de ce nu mai merge.Mai am de la el doar cablul de alimentare si boxele.
Acuma mai sunt TV color,si inca multe si bune,dar au aparut si LCDurile,LEDurile,Plasmele cu diagonale de 1 metru si ceva,imense nu altceva.Aaaaa,si Smart TV de poti intra pe internet de pe ele,porturi USB, 3D. 
Asa ca ar fi bine ca toti mucosii sa nu isi ami dea aere ca vor nu stiu ce minune a tehnicii pentru ca pe vremea mea eu ma ridicam din pat si apasam butoane sa schimb 4 posturi alb-negru in timp ce acuma ei stau in pat si apasa pe telecomanda sau doar vorbesc si li se schimba 100 de programe extrem de clare difuzate prin antena de satelit nu prin sarma ecranata.

Aruncati si voi un ochi prin pod si stati si meditati ca ca va dati seama in ce vremuri au trait ai vostrii si cum traiti voi acuma/












O chestie

Salut!

Mi-am dat si eu seama abia acum,sau poate ca trebuia sa imi dau seama mai devreme,care este lucrul care defineste orice obiect care nu are nume.Vreau sa spun ca atunci cand vreti sa folositi un obiect dar va scapa numele acestuia il inlocuiti cu un cuvant universal.
Cuvantul ala universal este CHESTIE!


Mergeam azi la cumparaturi feminine...cercei,portofele,oja,treburi cu care nu am de-a face eu.Asa e cand mergi la cumparaturi cu fete.Daca esti si cu persoana iubita ai pus-o.Taci si inghiti.Cand ti se cere parerea "iuby,e frumoasa asta?" tu te uiti crucit fara sa intelegi defapt ca Frumosul Masculin nu este la fel cu Frumosul Feminin.Dar incerci sa dai un raspuns "mmmmmdaaaa".

Mai mergi de colo-colo si iti aduci aminte ca ai vazut mai demult O CHESTIE care se invartea si avea pe el NISTE CHESTII.Desigur,tu sti cum arata,dar cel de langa tine incearca sa isi imagineze orice CHESTII numai ce trebuie nu.Nici nu are de unde sa stie ce inseamna pentru tine O CHESTIE cu mai multe CHESTII.

Cand ajungi la locul stabilit realizezi ca Einstein care e esenta unei CHESTII.CHESTIA aceea era un suport rotativ care avea pe el mai multe perechi de ochelari de soare.
Asadar: O CHESTIE=suport rotativ de ochelari
MAI MULTE CHESTII= perechi de ochelari.
In veci nu as fi ghicit asa ceva.
E ca atunci cand ai tai te trimit sa ii aduci AIA de ACOLO de sub ALA.Te duci si nici in ruptul capului nu sti ce e CHESSTIA AIA de ACOLO de langa care ALA?!?!?!?!