Cuca Macaii exista

....Ma uitam azi pe net si miam amintit de celebra replica "sunt din Cuca Macaii"...am aflat de la cineva ca aceasta localitate sau ce o fi,defapt chiar exista si ca ar fi prin Arges.Am facut "cercetari",am cautat inclusiv prin satelit si...EVRIKAAA!!! :) :) am gasit-o....Cuca Macaii nu este nici pe departe un loc de la capatul pamantului, asa cum crede toata lumea. Localitatea este asezata intre dealuri, la 8 kilometri de soseaua care leaga Pitestiul de Ramnicu-Valcea. :)
Comuna Cuca, ce cuprinde si satul Macai. Spun localnicii ca pe vremuri, Cuca ar fi apartinut de comuna Macai, de unde si denumirea. Astazi, cea mai mare problema a locuitorilor din zona este apa potabila.
Astazi, comuna Cuca, asezata la intersectia judetelor Valcea si Arges, se intinde pe o suprafata de aproximativ 100 de hectare si are aproximativ 2.350 de locuitori. Cand intri in comuna Cuca, linistea te cuprinde imediat. Oamenii sunt aproape toti la muncile campului, cu mic, cu mare. Ulitele sunt aproape goale, iar in fata caselor nu vezi bancute sau oameni care sa stea la “barfe“. Cand ajungi aici, locuitor necunoscut al tinuturilor, nu stii ce sa admiri mai intai: livezile de prun si mar sau boii, animale specifice acestei zone. In Cuca exista opt biserici, dintre care trei sunt monumente istorice.
Localitatile Cuca si Macai s-au unit in anul 1938, dar au urmat apoi 10 ani de procese intre fostele conduceri ale celor doua pentru despartire. In anul 1968, Launele de sus s-a alipit la Cuca, din diverse motive, cum ar fi lipsa populatiei din ambele localitati. Denumirea de Cuca vine de la ridicaturile pe care si le-au facut oamenii la podurile caselor pentru a intra lumina si care se numesc in aceasta zona cuci. Acest tip de case cu cuci a fost proiectat si construit cu mult timp inainte, dar a devenit traditie si, astazi, majoritatea caselor din Cuca sunt construite astfel. Satele care formeaza comuna Cuca au denumiri din cele mai diverse, iar etimologia acestora se gaseste in diferite situatii, cum ar fi de exemplu Barbalani (pentru ca barbatii din zona, locuitori ai vremurilor lui Tudor Vladimirescu, purtau toti barbi), Launele (pentru ca in locurile respective obisnuiau sa spuna ca merg la unele fete), Macaii (de la primii locuitori, pe care ii chema Macai), Sinesti (de la primii locuitori, pe care ii chema Sinescu) si asa mai departe. :) :)....eh...ce spuneti???

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu